Connection Speed

Helper · 738

Helper

  • Hero Member
  • *****
    • Posts: 2514
on: April 23, 2020, 09:13:11 am
For the last 2-3 days, I've noticed a distinct slowdown when CW3 reloads the maps.
This is consistent - every time - and takes 4-5 seconds.
All other web traffic/sites are normal.
Running a fairly high-end Alienware box and no lag at all when I'm actually playing.
Any thoughts/suggestions?
Thanks,
H



Karsten75

  • Hero Member
  • *****
    • Posts: 6873
Reply #1 on: April 23, 2020, 12:51:19 pm
last week sometime another frequent player (in Canada, though) reported severe issues with, if memory serves, a 30% failure rate in attempting to load Colonial Space.

We took time to investigate and found nothing amiss on the server. It is our belief that current stay-at-home practices  might have had an influence on the network performance of players. More load, slower response time.  This of course, is hard to prove and debatable.  We also believe that people with slower and inferior connections will suffer more, or find the issues more pronounced (again, debatable and hard to prove either way).

Right now it is a bit of a time crunch for knucracker, and I'm loath to pull him away from very time-sensitive issues to deal with this. So unless it becomes critical, it is my inclination to punt this. :)

If you disagree, let me know. Or, join the Discord Server and let me know there... :)  If you do I can perhaps take some time and do some superficial problem determination to see if there is an underlying issue.

'If you want to live a happy life, tie it to a goal, not to people or things.'

Albert Einstein
(1879-1955)


Helper

  • Hero Member
  • *****
    • Posts: 2514
Reply #2 on: April 23, 2020, 01:30:44 pm
NO problem.
Once I get a map loaded, it plays fine.
Concur on the load to local networks.
Here in the Smokies we just got off of party lines and rotary phones. It's all good.
Standing by to give Virgil some more of my retirement dollars for the new game.
Semper Fi



chwooly

  • Full Member
  • ***
    • Posts: 517
Reply #3 on: April 24, 2020, 01:12:50 am
Actually I have had this problem for at least3  years with loading maps. For me it has never been consistent. I thought it was a Steam issue. I have had to restart the games both PF and CW3 multiple times in the past to load maps and have even had it happen after I have finished a map.
I have connected from all over the world with good and bad connections. but believe it is worse when I am not in the US. I have played these games on at least 4 different machines over the years so I believe it is something to do with the connection. I recently changed my connection company and increased overall speed and I have not seen it as much so if I had to hazard a guess I would say it has something to do with the way data requests are processed. and what might be happening is that faster data connections get higher priority so the slower connections end up timing out. But it is not a show stopper so I never mentioned it before. Either going out to the title screen and selecting Colonial space again or restarting the game a few times usually works.

Cheers

“Always listen to experts. They'll tell you what can't be done, and why. Then do it.”
― Robert A. Heinlein, Time Enough for Love


Helper

  • Hero Member
  • *****
    • Posts: 2514
Reply #4 on: April 24, 2020, 05:00:45 am
Downdetector is showing a ton of sites lagging big time.
Almost all of which are game/leisure sites.
All of those people on house arrest around the world have to do something with their free time.
This too shall pass.
H



Helper

  • Hero Member
  • *****
    • Posts: 2514
Reply #5 on: April 30, 2020, 07:41:51 am
Starting yesterday reloads have been in the 2-3 second range.
Smoking fast.



Karsten75

  • Hero Member
  • *****
    • Posts: 6873
Reply #6 on: April 30, 2020, 12:09:14 pm
Glad it cleared up. :) and thanks for reporting both sides of the issue.

'If you want to live a happy life, tie it to a goal, not to people or things.'

Albert Einstein
(1879-1955)